Szobafestés Budapesten – Mi az olcsó? Mi a drága?

0 hozzászólás

Írta: Szalaibalazs

2020.12.07.
szobafestés Budapesten

Mi az olcsó? Mi a drága?

Az elsőre furcsának tűnő kérdés, ami a budapesti szobafestésre is vonatkozik. Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a területet! Hogy néz ki egy szobafestés Budapesten? Milyen árakra számíthatunk?

Ha valaki festés vagy felújítás előtt áll, akkor számba veszi a lehetőségeit. Gyakran, sőt elsőre, felmerül a saját munka végézs lehetősége is. Ez annak az eredménye, hogy sokan hallgatnak a barkácsáruházak és a festék gyártók reklámjaira, és maguk vágnak bele a lakásuk, házuk kifestésébe. Gondolván, hogy így majd meg spórolnak egy csomó pénzt.

A másik gazdaságosnak tűnő lehetőség, hogy szólnak a havernak, aki a barátaival, ”fillérekért”, egész tűrhetően kifestette Józsiék lakását.

Ha kicsit alaposabban megvizsgáljuk az említett felújítási módozatokat, akkor lehet bennük találni érdekes részleteket és azt, hogy ez a megoldás meglehetősen drágává is tud válni.

A számolgatás közben az egyik kifelejtett tényező, hogy bármilyen furcsa, de a festő-mázoló munka is egy komoly szakma. A festésből élő szakemberek évekig ezt tanulják az iskolákban, fejlesztik magukat. Rendelkeznek a szakmának az alapjaival és a gyakorlatban, nap mint nap ezt a munkát csinálják. Képbe vannak a festés újdonságaival, rendelkezésükre állnak eszközök, jól ismerik az anyagokat. Tudják, hogy milyen anyagú, bevonatú felületet, hogyan kell előkészíteni. És milyen típusú felületet, milyen festékkel, hányszor kell lefesteni, hogy jól fedjen.

Az átlagember a fent említett dolgokkal nincs képben, jó esetben, talán, esetleg utána olvas, elmegy a barkácsboltba, kikéri az eladó véleményét és vásárol. Ezt követően vág bele a szobafestésbe. A festés közben persze jönnek ez előre nem kalkulált történetek, elintéznivalók, és a szerszámok, festékek utáni szaladgálás. Ezek a történetek szoktak évek múlva, a sebek gyógyulta után, összejövetelek legfényesebb pontjai lenni. De azonnal nem szoktunk, nem tudunk nevetni.

Gyakorlat híján az előkészítéssel szokott a legtöbb baj lenni. Nincsenek rendesen kitakarva, letakarva, leragasztva, kiragasztva a védeni szánt elemek. A befejezés pedig, általában a megálmodott időpontnál jóval tovább tart.

Az elvégzett munka megmutatása közben pedig sokszor lehet használni „a távolról jól néz ki” és a „csak egy tisztasági festést akartam csinálni” kifejezéseket. Ha közelebbről megnézik a munkát, akkor akadnak fura részletek a falakon és a megfolyt olajfesték az ajtófélfán. Előfordulhat, hogy a színek sem olyanok, amilyet a ház Úrnője szeretett volna.

Fontos tényező még a takarítás időtartama. Ez is munka része, és nagyon nem mindegy, hogy mennyi ideig takarít maga után a ”mester” és a családja. Ilyenkor „hálálja meg” a gondos előkészíté. Nem kell borotva pengével kapargatni az ablak üveget. És huzatot keresni a festéknyomos kárpitra. Ezek az apró, bosszantó és felesleges tevékenységek viszik el az időt. Ha ezekhez hozzávesszük, hogy az anyagköltség is túl lett lépve, akkor a budapesti szobafestés minden lesz, csak olcsó és szép nem.

A szakemberek által végzett munka gyorsabban történik, utánuk nagyságrendekkel kevesebbet kell vagy semmit sem kel takarítani. És a két munka minősége között, szemmel látható a különbség. Arról nem is beszélve, hogy egy jó Mesterhez mindig lehet menni reklamálni vagy éppen érvényesíteni a garanciát!

Hasonló bejegyzések

8 kerületi Lakás felújítás

Egy újabb 8. kerületi kaland! Lakás felújítás, kaparás, glettelés. Festés: Mennyezetek fátyoltapétázása, poszterek felrakása. Parketta javítás + szegélyezés 1 fal színezés.

Teljes körű lakásfelújítás!

Teljes körű lakásfelújítás!

Mit gondol hányféle szakmunka kell egy komplett felújításhoz? Végig gondolni is nehéz! Szükség lesz kőművesre, villanyszerelőre, lehet, hogy gázos is kelleni fog és olyan is aki ért a vizes problémákhoz. De alkalmakként szükség lehet klímásra, esetleg asztalosra és...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük